Magyarországon az elmúlt 10 évben egyre több multifunkciós központ került átadásra. Budapesten talán az egyik legismertebb a VAM Design Center, mely fennállásának 6 éve alatt kiállításoknak, vállalati és privát rendezvényeknek, valamint filmes produkcióknak vált otthonául. Szintén a belvárosban, a Gozsdu udvarban a kávézók, éttermek, galériák és exkluzív üzletek mellett a nyári szezonban minden hétvégén látogatható a GOUBA, vagyis élménypiac, iparművészek, dizájnerek, antikváriusok, kézművesek egyedi munkáival, illetve folyamatosan koncerteket adnak és kisebb performance-ok láthatóak. Mindkét központ népszerűsége töretlenül növekszik, a piaci bevezetést követően a látogatói forgalom évente 5-8 %-os növekedést mutat.

 

Szentendre

 

Szentendre legfontosabb turisztikai terméke a kulturális- és élmény turizmus. A város az 1960-as évektől vált Pest megye kulturális központjává, művészeti és kulturális tevékenysége azóta is töretlen.

szentendre

szentendre_2 szentendre_3

A városban, napjainkban is több száz művész él és alkot. Szentendre továbbá ígéretes földrajzi alapokkal és erős branddel rendelkezik, melynek a 2008-as városfejlesztési stratégia is további erősítését tűzte ki hosszú távú célul, hogy “Szentendre a művészetek, a fény és a nyugalom mediterrán hangulatú városa legyen, ahol minden generáció otthon érzi magát.”

 

A Dunára közvetlen rálátást nyújtó új korzó jelentősen megnövelte már idén is a helyi valamint a belföldi és külföldi látogatók számát is. A városban található számos értékes relikvia zarándokok ezreit vonzza. A növekedést támasztja alá a belvárosi parkolási adatokból kalkulálható látogatók számának alakulása (amely 2013 évben kalkuláltan 350 – 400 ezer fő volt) is, mely éves szinten 30 %-os növekedést mutat, annak ellenére, hogy a mobil gát építése és az árvíz miatt a korzó az évjelentős részében le volt zárva.

 

A célzott vevőkör egyfelől az ide látogató turisták, üzleti utazók, városlátogatók, akár fővárosi kulturális, élményturizmus iránt érdeklődők, illetve diákcsoportok, zarándokcsoportok, másfelől a rendszeres szórakozásra vágyó város felé erős elkötelezettséget érző helyi és a vonzáskörzetben élő lakosok, melyek lélekszáma eléri a 70 ezer főt.

 

A tervezett fejlesztés egyedi, mert

  • Az év minden szakában, folyamatos, változatos és rendszeres kulturális program- és szórakozási lehetőség
  • Mások által is biztosított funkciók (művészet, kultúra, vendéglátás, turisztikai szolgátaltatások) egyesítése és állandósága

 

Versenytársak

 

Szentendrén alkalomszerűen sok és sokszínű kulturális lehetőség nyílik a művészeti és kulturális élményekre vágyó turisták és lakosok számára. Ugyanakkor olyan integrált művészeti, kulturális központ, ahol az embereknek folyamatos, változatos, és rendszeres szórakozásra, kulturális élményekre van lehetősége nem található.

  • A több tucat szentendrei múzeum között a Művészetmalom a legnagyobb, mely időszaki kiállításoknak ad otthont, valamint nemzetközi kiállítások rendezésével is foglalkozik.
  • A belvárosi kisebb kávézókban előfordul egy-egy felolvasó est, de a programokban nincs rendszeresség.
  • A Pest Megyei Könyvtár rendelkezik egy színházteremmel, ahol alkalomszerűen koncertek, igényes színházi darabok kerülnek bemutatásra, és amelyben az Ivancsics Ilona és Színtársai társulat működik, amely minden szombaton színdarabokkal szórakoztatja a közönséget. Néptánc, folklór, gyerek koncertek is színesítik a programot.
  • A Dunapart Művelődési Ház számos tanfolyamot és szakkört működtet, nyáron színházi előadásokkal szórakoztatja nyitott udvarán a nézőközönséget.
  • Az Újművész étterem a Dumtsa korzó nyári fesztivál megálmodója. Fő profilja természetesen az étterem, de a helyiségben időszakos kiállítások láthatók, a pince részében pedig gyerekeknek szerveznek játékos programokat.
  • Nyilvános WC egy van Szentendrén, melyet nemrégen adtak át. Belső udvarból megközelíthető, tiszta helyiségek, de a városba érkező jelentős számú turista igényeihez nagyon kevés.

 

A már meglévő szolgáltatók között mi nemcsak a különböző funkciók egyesítésével szeretnénk kitűnni, hanem a szolgáltatásaink állandóságával is: hogy a látogatók tudják, hogy nálunk mindig számíthatnak értékes programokra.